تفاوت ژئوممبران آبی و مشکی در چیست ؟

ژئوممبران آبی چیست؟

برای آشنایی با تفاوت ورق ژئوممبران آبی با مشکی باید ویژگی هر یک از این ورق‌ها آشنا شوید. در این بخش با ژئوممبران آبی آشنایتان می‌کنیم. ژئوممبران‌های آبی ورق‌هایی هستند که به‌طور گسترده در صنایع گوناگونی مورد استفاده قرار می‌گیرند و مزایای خاص خود را دارند. از مهم‌ترین ویژگی‌های این محصول می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

انعکاس نور

رنگ روشن ورق‌های آبی باعث می‌شود که این محصولات نور بیشتری را منعکس کنند. در واقع انعکاس نور بیشتر ورق‌های آبی نسبت به ورق‌های مشکی را می‌توان به‌عنوان تفاوت بین ژئوممبران مشکی و آبی معرفی کرد. این ویژگی در کاربردهای خاص و منحصربه‌فردی مانند استفاده در گلخانه‌ها می‌تواند سودمند باشد. در محیط گلخانه انعکاس نور با ژئوممبران آبی توزیع نور را به حداکثر می‌رساند و همین موضوع باعث می‌شود که گیاهان رشد بهتری داشته باشند.

زیبایی شناسی

ویژگی‌ دیگری ورق‌های ژئوممبران را به محصولاتی پرطرفدار و پرکاربرد تبدیل کرده است، ظاهر جذاب این نوع ورق است. استفاده از ورق‌هایی به رنگ آبی در تمیزی ظاهری و افزایش جذابیت پروژه مورد نظر تاثیر به‌سزایی دارند. به‌عنوان مثال زیبایی شناسی در پروژه‌هایی مانند محوطه‌سازی اهمیت زیادی دارد و برای ساخت حوضچه‌های تزئینی آب به‌عنوان یک مورد از پروژه‌های محوطه‌سازی ورق‌های آبی کاربرد زبادی دارند.

مقاومت حرارتی بالا

مقاومت حرارتی ژئوممبران آبی معمولا در مقایسه  با ژئوممبران سیاه بالاتر است. این تفاوت بین ژئوممبران آبی و مشکی باعث می‌شود که ورق‌های آبی برای استفاده در پروژه‌ها، محیط‌ها و فرآیندهایی با دمای بالا مانند سیستم‌های مهار زباله صنعتی و سیستم‌های مهار ثانویه کیفیت بالایی داشته و مناسب‌تر باشد.

کاربرد های ژئوممبران آبی

از کاربردهای مهم ژئوممبران آبی می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • ساخت حوض‌های تزئینی و آب‌نماهای
  • ساخت آستر گلخانه‌ها
  • مهار زباله‌های صنعتی
  • ساخت محفظه ثانویه برای نگهداری مواد شیمیایی
  • لاینرهای تالاب
  • ساخت تاسیسات تصفیه فاضلاب

ژئوممبران مشکی چیست؟

ژئوممبران مشکی، به‌طور گسترده در پروژه‌های فضای باز و صنایع مختلفی مانند ساخت‌وساز، کشاورزی، معدن، مدیریت زباله، پتروشیمی سدسازی، راه‌سازی و… کاربرد دارد. از مهم‌ترین ویژگی‌های ورق‌های ژئوممبران مشکی می‌توان موارد زیر را نام برد:

جذب نور

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این نوع ورق داشتن سطح بالایی از جذب نور و جلوگیری از نفوذ نور خورشید است. در واقع برخورداری از این ویژگی با به‌حداقل رساندن قرارگرفتن در معرض نور از رشد جلبک‌ها در مکان‌هایی مانند آسترهای حوضچه جلوگیری می‌کند و کیفیت آب را به میزان زیادی افزایش می‌دهد. این ویژگی را می‌توان به‌عنوان یکی دیگر از تفاوت‌های ورق مشکی و آبی درنظر رفت. ورق‌های آبی برعکس ورق‌های مشکی نور را منعکس می‌کنند.

رسانایی حرارتی

ویژگی دیگری که می‌توان برای ژئوممبران مشکی معرفی کرد،‌ رسانایی حرارتی ورق‌هایی با این رنگ است. ورق مشکی برخلاف ورق آبی با کارایی بالاتری ‌گرما را به خود جذب کرده و آن را انتقال می‌دهد. این ویژگی ورق‌های ژئوممبران را به یکی از بهترین محصولات مورد نیاز در پروژه‌هایی مانند سیستم‌های ذخیره انرژی حرارتی و لاینرهای دفن زباله تبدیل کرده است. این پروژه‌ها به حفظ گرما یا اتلاف گرما نیاز دارند.

پایداری در مقابل اشعه ماوراءبنفش

برای فرموله‌کردن ورق‌های ژئوممبران مشکی معمولا از کربن سیاه استفاده می‌شود. این ماده مقاومت ورق را در مقابل اشعه ماوراءبنفش به‌شدت افزایش می‌دهد. پایداری در مقابل اشعه ماوراءبنفش ویژگی است که باعث می‌شود، ورق‌های مشکی برای پروژه‌هایی که در معرض نور خورشید قرار دارند و پایداری ورق در مقابل اشعه مضر خورشید اهمیت بالایی دارد، به کار می‌روند. مقاومت در برابر اشعه خورشید تاثیر زیادی در جلوگیری از تخریب زودرس و افزایش طول عمر ورق ژئوممبران دارد.

کاربرد های ژئوممبران مشکی

از مهم‌ترین کاربردهای این محصول می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساخت لاینر و روکش دفن زباله
  • ساخت سیستم‌های مهار معدن
  • ساخت مخازن ذخیره آب
  • استفاده به‌عنوان آستر حوضچه‌های کشاورزی و آبزی‌پروری
  • ساخت کانال و سیستم‌های آبیاری
  • ایزولاسیون کارهای عمرانی مانند ساخت راه‌آهن، تونل‌ها، دیوارها و جاده‌ها

مقایسه ژئوممبران آبی و مشکی

تا این بخش از مقاله با ویژگی‌های ژئوممبران مشکی و آبی، کاربردها و برخی از تفاوت‌های این دو رنگ ورق آشنا شدید. در این بخش قصد داریم به مقایسه این ورق‌ها بپردازیم تا به خوبی به چند تفاوت ژئوممبران مشکی و آب را پی ببرید.

  • ورق‌های آبی به دلیل رنگ روشن نور را منعکس و ورق‌های مشکی به دلیل تیره بودن نور را جذب می‌کنند
  • از نظر ظاهر و زیبایی‌شناسی ورق‌های ژئوممبران آبی از انواع مشکی زیباتر، جذاب‌تر و پرطرفدارتر هستند
  • میزان مقاومت ورق‌های آبی در مقابل گرما و حرارت از ورق‌های سیاه بیشتر نیست. این محصولات قادرند دمای بین ۳۰ تا ۶۰ درجه سانتی‌گراد را تحمل کنند.
  • ورق‌های مشکی به دلیل وجود کربن در مواد اولیه خود در مقابل اشعه ماوراءبنفش خورشید مقاومت بیشتری دارند و دوام و ماندگاری آن‌ها نیز بالاتر است
  • متفاوت بودن کاربرد هر یک از این ورق‌ها نیز به دلیل ویژگی‌های آن‌هاست‌. با توجه به مقاومت بالا در برابر حرارت، سرما و گرما از ورق‌های ژئوممبران مشکی بیشتر در پروژه‌های موجود در فضای روباز مانند پروژه‌های ساختمانی، محیط زیست، سدسازی، راه‌سازی، پتروشیمی و کشاورزی استفاده می‌شود؛ اما ورق‌های ژئوممبران آبی اغلب در محیط‌های مسقف مانند گلخانه‌ها و استخرها کاربرد دارند
  • ضمانت ورق‌های مشکی بیشتر از ورق‌های آبی است؛ ولی با توجه به ویژگی زیبایی بصری قیمت انواع آبی از مشکی گران‌تر است